Friday, December 5, 2014

Čorbe (13)

Kisela čorba


Potrebni sastojci:


  • pileće ili pureće meso (250g)
  • pirinač (150g)
  • dva žumanca
  • vinsko sirće ili limunov sok (po ukusu)
  • kisela pavlaka ili mileram (par kašika)
  • peršun
  • celer
  • šargarepa
  • crni luk (1 kom)
  • ljuta paprika (po ukusu)
  • so
  • biber




Priprema:

U lonac staviti isečeno meso i naliti hladnom vodom. Kada počne da vri skidajte penu dok god izbija. Zatim dodati začinsko bilje : peršun, celer, šargarepa, crni luk, biber, ljutu papriku (po želji). Kada je meso dobro kuvano i posoljeno, možete ocediti deo čorbe da u njoj zakuvate pirinač. U sud za služenje stavite jedno do dva žumanceta, razbijte ih dobro varjačom, dodajući prohlađenu čorbu i vinsko sirće ili limunov sok. Kada su žumanca potpuno razbijena možete dodati malo kisele pavlake, zatim sve promešati, a zatim kroz cediljku izručiti ostatak čorbe na ta žumanca konstantno mešajući. Zatim dodati skuvani pirinač pa poslužiti.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Gulaš-čorba s paradajzom


Potrebni sastojci:


  • teleće meso bez kostiju (0.5 kg)
  • crni luk (2 kom)
  • beli luk (3 čena)
  • krompir (3 kom)
  • rezanci (125g)
  • paradajz (0.5 kg)
  • kašičica brašna
  • kašičica aleve paprike
  • so
  • biber
  • sok od pola limuna
  • komadić lovora
  • šoljica maslinovog ulja 



Pripema:

Sitno isečen crni luk, beli luk kao i ostala začinska bilja, dinstati na tihoj vatri. Zatim dodati sitne komade mesa. Paradajz popariti i oljuštiti i iseći na sitne komade. Preko toga dodati kašikicu brašna i aleve paprike, naliti šoljicom ulja i mešajući dobro, peči 20 minuta. Nakon toga dodati vodu i krompir isečen u sitne komade. Pustiti sve to da vri 30 minuta i dodati so, biber i sok od limuna. 20 minuta pre služenja dodati rezance. Po ukusu možete dodati kiselu pavlaku. 
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Italijanska čorba - Minestrone


Potebni sastojci:


  • slanina (50g)
  • crni luk (1 kom)
  • šargarepa (100g)
  • peršun
  • celer
  • paškanat
  • špagete (15-20 kom)
  • pirinač (20g)
  • paradajz (3 kom)
  • tvrdi sir (50g)
  • ulje
  • so




Priprema:


U jednu šerpu staviti ulje, propržiti sitno seckanu slaninu, pola glavice sitno seckanog crnog luka, šargarepu, peršun, celer i paškanat. Sve istovremeno pržiti a zatim dodati 2 dl supe. Poklopiti šerpu i ostaviti da se dinsta. Kelj oprati, očistiti, iseći na rezance, popariti vrelom vodom, ocediti i dodati u ostalu zelen koja je već upola mekana. Naliti još litar supe. Zakuvati sa malo izlomljenih špageta, pirinča i dodati paradajz isečen na kockice ili 20g konzerviranog paradajza. Čorbu posoliti prema ukusu, kuvati dok pirinač ne postane mekan, a pred samo iznošenje na sto dodati 50g struganog tvrdog sira i dobro ga izmešati sa čorbom. Uz ovo jelo preporučujemo garlic bread.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Čorba od spanaća


Potrebni sastojci:


  • teleće ili goveđe kosti (1 kg)
  • suva slanina (100g)
  • spanać (1 kg)
  • žumance
  • kisela pavlaka (3-4 kašike)
  • kašika masti
  • kašika brašna
  • so
  • biber




Priprema:

Kosti oprati i obariti. Spanać očistiti, oprati i isto tako obariti. Obareni spanać pasirati. U šerpu staviti kašiku masti, kašiku brašna i kad se zaprška uprži, dodati pasirani spanać i naliti ga supom. Suvu slaninu iseckati na sitne kockice, ostaviti da porumeni i dodati u čorbu. Staviti so i biber po ukusu, i ostaviti sa zaprškom i slaninom vri najmanje 30 minuta. U činiju staviti žumance i 3-4 kašike kisele pavlake. Sve to sjediniti, dobro promešati i poslužiti.

Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Čorba od karfiola



Potrebni sastojci:


  • karfiol (1 veći komad ili više manjih)
  • kisela pavlaka (1 kom)
  • dve varjače brašna
  • žumance (2 kom)
  • so



Priprema:

Veću glavicu karfiola, ili nekoliko manjih, očistiti od spoljnih listova i korena, oprati, staviti u lonac u kome vri voda i kuvati. U šerpu staviti kašiku kisele pavlake, dodati dve varjače brašna i propržiti ga, ali da ostane svetle boje. Dodati obareni i ispasirani karfiol, pomešati ga sa zaprškom i naliti goveđom supom, supom od kostiju ili vodom u kojoj se karfiol bario. U činiju odvojiti dva žumanceta i jedan decilitar kisele pavlake. Na izmešana jaja i pavlaku, malo-pomalo, sipati čorbu, neprestano mešajući.
Prijatno!

...................................................................................................................................................................


Čorba od pasiranog graška


Potrebni sastojci:



  • grašak (250g)
  • crni luk (1 kom)
  • beli luk (1 kom)
  • kisela pavlaka (po ukusu)
  • so 
  • biber





Priprema:

Sitno iseckati crni luk i beli luk i staviti da se dinsta. Zatim dodati grašak i kuvati sve dok ne bude mekan. Mekani grašak ispasirati. U šerpu staviti kašiku masti ili ulja i kašiku brašna. Brašno upržiti a zatim dodati propasirani grašak. Ako je grašak mnogo gust, možete dodati malo tople vode. Po ukusu staviti so i biber, a možete dodati i kiselu pavlaku. Uz ovo jelo preporučujemo domaći integralni ili garlic hleb.

Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Čorba od praziluka


Potrebni sastojci:


  • praziluk (4 struka)
  • glavica crnog luka (1 glavica)
  • krompir (2 kom)
  • pileći bujon (1 l)
  • kašika brašno (1kg)
  • mleko (1 dl)
  • kašika pavlake
  • so
  • biber
  • malo suvog peršuna



Priprema:

Sitno iseckan crni luk i praziluk dinstati na kocki margarina. Potom dodati narendani krompir i dinstati sve to zajedno, Zatim preliti pilećim bujonom i ostaviti 10 minuta na tihoj vatri. Zatim razmutiti malo brašna u mleku i preliti preko supe. Začiniti po ukusu sa solju, malo bibera, suvog peršuna i kašikom pavlake.

Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Sekelji gulaš



Potrebni sastojci:


  • svinjsko meso (600g)
  • crni luk (2 kom)
  • beli luk (2 čena)
  • crvena paprika (2 kom)
  • 400–500 g kiselog kupusa (450g)
  • paradajz (200g)
  • kisela pavlaka (150g)
  • ulja (4 kašike)
  • list lorbera
  • kašičica kima 
  • mlevena paprika (1 kašika)
  • ljuta mlevena paprika (1 kašika)
  • so
  • biber 




Priprema:

Crni i beli luk i iseckati na sitne komade, staviti u šerpu i dinstati na ulju, a zatim dodati sitno seckano meso i nastaviti sa dinstanjem.
Paprike oprati i iseckati na velike kockice. Kiseli kupus i paradajz takođe sitno iseckati.
 Zatim u to dodati kockice paprike, kiseli kupus i paradajz sa njegovim sokom. Začiniti solju, biberom, kimom,mlevenom paprikom, listom lorbera i ljutom paprikom po ukusu. Pustite da polako krčka još oko 60 minuta.
Pre serviranja jela, dodajte kiselu pavlaku. 
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Čorba sa mlevenim mesom


Potrebni sastojci:

  • krompir(1kg)
  • mleveno meso (300g) 
  • grašak (250g)
  • kukuruz (150g)
  • šargarepa (3 kom)
  • crveni luk (1 kom)  
  • beli luk (1 čen)
  • aleva paprika
  • ulje
  • vegeta  
  • biber
  • so




Priprema:

Stno isečen luk i sargarepu dinstati na ulju u serpi, a zatim dodati mleveno meso i izgnječiti ga dok se ne razdvoji na sitne komadiće. 
Zatim dodati začine:so, biber, vegetu, alevu papriku, po ukusu ljutu papriku, a zatim sipati malo vode i mešati.
Zatim dodati krompir isečen na kockice i doliti dovoljno vode da prekrije krompir.
Nakon par minuta dodati grašak i kukuruz.
Poklopiti i ostaviti da se kuva.
Zapršku možete napraviti od malo brašna, vode i parajz soka.
Zatim dodati zapršku i kuvati još 25min.
Prijatno!

......................................................................................................................................................................




Kremasta supa od šargarepe

Potrebni sastojci:
  • šargarepa (500g)
  • crni luk (pola glavice)
  • krompir (2kom)
  • beli luk (1 čen)
  • puter (2 kašike)
  • pavlaka (3 kašike)
  • maslinovo ulje (2 kašike)
  • brašna (dve kašike)
  • so
  • biber

Priprema:

 
Iseckati sitno crni i beli luk i dinstati na jako malo ulja. Potom dodati sargarepu i krompir, naliti vodom i kuvati dok ne omekane. Zatim štapnim mikserom ispasirati povrće i dodajte zapršku od putera i brašna, kako biste dobili na gustini. Zatim dodati par ka
šika pavlake i sve to promešati.
Prijatno!




......................................................................................................................................................................


Čorba od pečuraka


Potrebni sastojci :
  • pečurke (300 g)
  • crni luk (1 kom)
  • beli luk (1 čen)
  • puter
  • pavlaka (4 kašike)
  • kocka za supu    
  • brašno 
  • biber    
  • peršun



Priprema:

 
Na puteru izdinstati sitno sečeni crni luk, beli luk i sitno isečene pečurke.
Ostaviti da se dinstaju na tihoj vatri kako bi pečurke oustile sopstveni sok.
Zatim naliti vodom, dodati kocku supe, biber i vegenu po ukusu.
Kuvati na tihoj vatri pola sata i na kraju dodati 4 kašike pavlake i malo peršuna.
Prijatno! 



...................................................................................................................................................................

Čorba od bundeve

Potrebni sastojci:
  • bundeva (800g)
  • crni luk (dve glavice)
  • beli luk (3 čena)
  • kisela ili neutralna pavlaka (200ml)
  • kocka za supu
  • ulje
  • svež peršun
  • so
  • biber

Priprema:
 
U šerpu staviti jako malo ulja i izdinstati crni i beli luk.
Sitno iseckati bundevu, sjediniti sa lukom, naliti vodom i dodati kocku za supu. Kuvati 10ak minuta i dodati pavlaku i začiniti po ukusu biberom, soljom i sa malo peršuna.
Prijatno!



......................................................................................................................................................................


Čorba od paradajza

Potrebni sastojci:
  • kuvani paradajz (200g)
  • crni luk (1 kom)
  • beli luk (2 čena)
  • sargarepa (1 kom)
  • brašno (1 kašika)
  • šećer
  • peršun
  • so
  • biber


Priprema:

 
Na malo ulja u serpi izdinstati sitno iseckani crni, beli luk i jednu do dve sargarepe.
Zatim dodati kašiku brašna, a onda naliti vodom i na kraju paradajzom (kupovni ili domaći isitnjen u blenderu). Začiniti solju, biberom i začinskim biljem po ukusu i dodati kašiku šečera.
Prijatno!  



......................................................................................................................................................................

No comments:

Post a Comment