Fuži sa dimljenim brancinom
potrebni sastojci:
- jaja (2 kom)
- brasno (240g)
- voda
- parmezan
- čeri paradajz
- dimljeni brancin
- so
- biber
Pomešati brašno, jaja i malo soli tako da se dobije testo, zatim ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Nakon toga testo razviti u koru, iseći u obliku kocki i savijati ovalno od ivice do ivice. U hladan tiganj stavite maslac, čeri paradajz (isečen napola), dimljeni brancin, so i biber. Ne stavljati odmah na vatru. Skuvati pastu u slanoj, ključaloj vodi,i ubaciti u tiganj, dodati malo vode u kojoj ste prethodno kuvali testeninu, zatim staviti tiganj na vatru i samo zagrejati.
Prijatno!
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Špagete u belom sosu
- Špagete (500g)
- Jedan crni luk
- Jedan beli luk
- Neutralna pavlaka (150ml)
- Pečuraka ili belog mesa (150g)
- Kocka za supu
Priprema:
Testenina:
Sipajte vodu u šerpu, poklopite je i ostavite da proključa. U ključalu vodu dodajte so i testeninu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, nepoklopljeno, 10-12 minuta.
Kad je testenina kuvana, ocedite vodu, poklopite i ostavite sa strane.
Sos:
Sitno isecite crni luk i ostavite da se dinsta 5 minuta. Zatim dodati sitno isečena dva čena belog luka.
Dok se to dinsta, u vreloj vodi(pola case) rastvoriti pola kocke za supu. Preliti preko dinstanog luka i na tihov vatri dinstati jos pet minuta.
Zastim dodati 100ml neutralne pavlake, 100g pecuraka ili belog mesa.
Na kraju sos sjediniti sa špagetama i ukrasiti svežim peršunom.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Fettuccini Alfredo
Potrebni sastojci za 4 osobe:
- maslac (80g)
- Fettuccini pasta (400g)
- so
- neutralna pavlaka (500ml)
- pola kašicice belog bibera
- beli luk (2 cena)
- rendani parmezan (100g)
Priprema:
Testenina:
Kad je testenina kuvana, ocedite vodu, poklopite i ostavite sa strane.
Sos:
Dodajte 1 ½ pavlaku i kuvajte 3-4 minuta mešajući sve vreme. Skinite sa ringle, dodajte biber i promešajte.
Ovaj sos prespite u šerpu sa kuvanom testeninom, dodajte ostatak pavlake, oko 80 g parmezana i soli po ukusu. Stavite na toplu ringlu i zagrevajte mešajući 1-2 minuta.
Uz ovo jelo preporučujemo garlick bread.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Priprema sosa:
Dobro zagrejte ulje, dodajte meso i kratko ga dinstajte. Sipajte sok od paradajza i paradajz-pire. Dodati so, biber, vegetu, origano i bosiljak. Nakon toga sos kuvati još 10 minuta.
Pripremljenim sosom prelijte špagete. Pripremljeno jelo posuti parmezanom.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Priprema bešamel sosa:
Priprema:
Iseckajte slaninu na kockice i pržite na ulju dok ne postane hrskava. Dodajte usitnjeni beli luk, biber i so i još malo propržite. Dodajte parmezan, pavlaku i seckani bosiljak i sve izmešajte. Na puteru propržite brašno da dobije lepu boju, onda polako dolivajte mleko uz stalno mešanje i kuvajte na laganoj vatri mešajući. Začinite bešamel solju i belim biberom i sjedinite sa prethodno prpremljenom masom. Skuvane špagete iscediti i preliti sosom.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Priprema:
Sitno iseckan crni luk, beli luk i šargarepu, dinstati na ulju, a zatim dodati sitno iseckano pileće belo meso i sitno iseckan kikiriki i propržiti par minuta. Preliti neutralnom pavlakom i ostaviti 7 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodati svež bosiljak i kuvane makarone preliti sosem.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Priprema sosa:
Izdinstati sitno isečen luk, a zatim izvaditi i na istom ulju dinstati paradajz začinjen sa malo vegete.Zatim dodati vino, komadiće tunjevine, bosiljak, biber i po potrebi malo posolite.Zatim sve to još malo dinstajte, dodajte beli luk i naseckani peršun. Pomešati sa testeninom i poslužiti. Poslužiti sa nekoliko maslina.
Peršun!
...................................................................................................................................................................
Špagete Bolonjeze
Potrebni sastojci:
- špagete (400g)
- mleveno meso (350g)
- sok od paradajza (250 ml)
- paradajz-pire (250 ml)
- kašičica bosiljka
- kašičica origana
- kašika vegete
- ulje (5 kašika)
- so
- biber
Priprema sosa:
Dobro zagrejte ulje, dodajte meso i kratko ga dinstajte. Sipajte sok od paradajza i paradajz-pire. Dodati so, biber, vegetu, origano i bosiljak. Nakon toga sos kuvati još 10 minuta.
Pripremljenim sosom prelijte špagete. Pripremljeno jelo posuti parmezanom.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Špagete Karbonara
Potrebni sastojci:
- špagete (400g)
- pančeta (200g)
- kisela pavlaka (100 ml)
- beli luk (2 čena)
- parmezan (100g)
- so
- biber
- maslinovo ulje (2 kašike)
- svež bosiljak
Priprema bešamel sosa:
- puter (40g)
- brašno (30g)
- mleko (0.6 l)
- muskatni oraščić (navrh noža)
- so
- beli biber
Priprema:
Iseckajte slaninu na kockice i pržite na ulju dok ne postane hrskava. Dodajte usitnjeni beli luk, biber i so i još malo propržite. Dodajte parmezan, pavlaku i seckani bosiljak i sve izmešajte. Na puteru propržite brašno da dobije lepu boju, onda polako dolivajte mleko uz stalno mešanje i kuvajte na laganoj vatri mešajući. Začinite bešamel solju i belim biberom i sjedinite sa prethodno prpremljenom masom. Skuvane špagete iscediti i preliti sosom.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Špagete s piletinom i kikirikijem
Potrebni sastojci:
- špagete (400g)
- pileće belo meso (200g)
- kikiriki (100g)
- crni luk (1 kom)
- beli luk (2 čena)
- šargarepa (1 kom)
- neutralna palvlaka (200 ml)
- ulje
- so
- biber
- bosiljak
Priprema:
Sitno iseckan crni luk, beli luk i šargarepu, dinstati na ulju, a zatim dodati sitno iseckano pileće belo meso i sitno iseckan kikiriki i propržiti par minuta. Preliti neutralnom pavlakom i ostaviti 7 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodati svež bosiljak i kuvane makarone preliti sosem.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Špagete s tunjevinom
Potrebni sastojci:
- špagete (400g)
- rendani parmezan
- crni mleveni biber
- belo vino (50ml)
- peršun
- sušeni bosiljak
- paradajz (390g)
- belog luka (2 čena)
- ulja (mešano obično i maslinova 100ml)
- tuna komad u biljnom ulju (1 konzerva)
- vegeta (1 kašika)
- so
- masline (po želji)
Priprema sosa:
Izdinstati sitno isečen luk, a zatim izvaditi i na istom ulju dinstati paradajz začinjen sa malo vegete.Zatim dodati vino, komadiće tunjevine, bosiljak, biber i po potrebi malo posolite.Zatim sve to još malo dinstajte, dodajte beli luk i naseckani peršun. Pomešati sa testeninom i poslužiti. Poslužiti sa nekoliko maslina.
Peršun!
...................................................................................................................................................................
No comments:
Post a Comment