Friday, November 21, 2014

Ukusi Italije (6)

Fuži sa dimljenim brancinom



potrebni sastojci:
  • jaja (2 kom)
  • brasno (240g)
  • voda
  • parmezan
  • čeri paradajz
  • dimljeni brancin
  • so
  • biber
priprema:

Pomešati brašno, jaja i malo soli tako da se dobije testo, zatim ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena. Nakon toga testo razviti u koru, iseći u obliku kocki i savijati ovalno od ivice do ivice. U hladan tiganj stavite maslac, čeri paradajz (isečen napola), dimljeni brancin, so i biber. Ne stavljati odmah na vatru. Skuvati pastu u slanoj, ključaloj vodi,i ubaciti u tiganj, dodati malo vode u kojoj ste prethodno kuvali testeninu, zatim staviti tiganj na vatru i samo zagrejati.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Špagete u belom sosu


Potrebni sastojci za 4 osobe :

  • Špagete (500g)
  • Jedan crni luk
  • Jedan beli luk
  • Neutralna pavlaka (150ml)
  • Pečuraka ili belog mesa (150g)
  • Kocka za supu



Priprema:

Testenina:


Sipajte vodu u šerpu, poklopite je i ostavite da proključa. U ključalu vodu dodajte so i testeninu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, nepoklopljeno, 10-12 minuta.
Kad je testenina kuvana, ocedite vodu, poklopite i ostavite sa strane.

Sos:

Sitno isecite crni luk i ostavite da se dinsta 5 minuta. Zatim dodati sitno isečena dva čena belog luka.
Dok se to dinsta, u vreloj vodi(pola case) rastvoriti pola kocke za supu. Preliti preko dinstanog luka i na tihov vatri dinstati jos pet minuta.
Zastim dodati 100ml neutralne pavlake, 100g pecuraka ili belog mesa.
Na kraju sos sjediniti sa špagetama i ukrasiti svežim peršunom.
Prijatno!



...................................................................................................................................................................



Fettuccini Alfredo 


Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • maslac (80g)
  • Fettuccini pasta (400g)
  • so
  • neutralna pavlaka (500ml)
  • pola kašicice belog bibera
  • beli luk (2 cena)
  • rendani parmezan (100g)

Priprema:


Testenina:

Sipajte vodu u šerpu odgovarajuće veličine, poklopite je i ostavite da proključa. U ključalu vodu dodajte so i testeninu. Kuvajte na umerenoj temperaturi, nepoklopljeno, 10-12 minuta.
Kad je testenina kuvana, ocedite vodu, poklopite i ostavite sa strane.


Sos:

U malo dubljem tiganju, na umerenoj temperaturi, rastopite maslac i na njemu kratko propržite beli luk, ne duže od jednog minuta.
Dodajte 1 ½ pavlaku i kuvajte 3-4 minuta mešajući sve vreme. Skinite sa ringle, dodajte biber i promešajte.
Ovaj sos prespite u šerpu sa kuvanom testeninom, dodajte ostatak pavlake, oko 80 g parmezana i soli po ukusu. Stavite na toplu ringlu i zagrevajte mešajući 1-2 minuta. 
Uz ovo jelo preporučujemo garlick bread.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Špagete Bolonjeze


Potrebni sastojci:


  • špagete (400g) 
  • mleveno meso (350g)
  • sok od paradajza (250 ml)
  • paradajz-pire (250 ml)
  • kašičica bosiljka 
  • kašičica origana
  • kašika vegete
  • ulje (5 kašika)
  • so
  • biber



Priprema sosa:

Dobro zagrejte ulje, dodajte meso i kratko ga dinstajte. Sipajte sok od paradajza i paradajz-pire. Dodati so, biber, vegetu, origano i bosiljak. Nakon toga sos kuvati još 10 minuta. 
Pripremljenim sosom prelijte špagete.  Pripremljeno jelo posuti parmezanom. 
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Špagete Karbonara


Potrebni sastojci:


  • špagete (400g)
  • pančeta (200g)
  • kisela pavlaka (100 ml)
  • beli luk (2 čena)
  • parmezan (100g)
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje (2 kašike)
  • svež bosiljak



Priprema bešamel sosa:


  • puter (40g)
  • brašno (30g)
  • mleko (0.6 l)
  • muskatni oraščić (navrh noža)
  • so
  • beli biber


Priprema:

Iseckajte slaninu na kockice i pržite na ulju dok ne postane hrskava. Dodajte usitnjeni beli luk, biber i so i još malo propržite. Dodajte parmezan, pavlaku i seckani bosiljak i sve izmešajte. Na puteru propržite brašno da dobije lepu boju, onda polako dolivajte mleko uz stalno mešanje i kuvajte na laganoj vatri mešajući. Začinite bešamel solju i belim biberom i sjedinite sa prethodno prpremljenom masom. Skuvane špagete iscediti i preliti sosom. 

Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Špagete s piletinom i kikirikijem



Potrebni sastojci:


  • špagete (400g)
  • pileće belo meso (200g)
  • kikiriki (100g)
  • crni luk (1 kom)
  • beli luk (2 čena)
  • šargarepa (1 kom)
  • neutralna palvlaka (200 ml)
  • ulje
  • so
  • biber
  • bosiljak



Priprema:

Sitno iseckan crni luk, beli luk i šargarepu, dinstati na ulju, a zatim dodati sitno iseckano pileće belo meso i sitno iseckan kikiriki i propržiti par minuta. Preliti neutralnom pavlakom i ostaviti 7 minuta na tihoj vatri. Na kraju dodati svež bosiljak i kuvane makarone preliti sosem. 
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Špagete s tunjevinom



Potrebni sastojci:


  • špagete (400g)
  • rendani parmezan
  • crni mleveni biber 
  • belo vino (50ml)
  • peršun  
  • sušeni bosiljak  
  • paradajz (390g)
  • belog luka (2 čena)
  • ulja (mešano obično i maslinova  100ml)  
  • tuna komad u biljnom ulju (1 konzerva)
  • vegeta (1 kašika) 
  • so
  • masline (po želji)




Priprema sosa:

Izdinstati sitno isečen luk, a zatim izvaditi i na istom ulju dinstati paradajz začinjen sa malo vegete.Zatim dodati vino, komadiće tunjevine, bosiljak, biber i po potrebi malo posolite.Zatim sve to još malo dinstajte, dodajte beli luk i naseckani peršun. Pomešati sa testeninom i poslužiti. Poslužiti sa nekoliko maslina.
Peršun!


...................................................................................................................................................................

No comments:

Post a Comment