Šah rolat
Potrebni Sastojci:
1. Kora:
- 4jaja (4 kom)
- šećer (400g)
- brašno (400g)
- mleka (1 dcl)
- ulja (1 dcl)
- 1 prašak za pecivo
2. Kora
- Kao i 1. kora s dodatkom od dve kašike kakaa
Fil:
- šećer (600g)
- 1l lmleka (1l)
- brašno (12 kašika)
- kakao (4 kašike)
- margarin (250g)
Još:
- oblande (5 listova)
Priprema:
Ispeći dve kore, jednu žutu, a drugu sa kakaaom. Kore treba da budu veličine oblandi. Kad su pečene i ohlađene iseći svaku na deset jednakih traka.Istopiti šećer tako da se karamelizuje ,dodati oko pola litre mleka ,a u drugu polovinu staviti brašno i kakao i dobro izmešati i dodati u karamel mleko da prokuva. Kad se fil zgusne dodati margarin da se istopi.
Svaki list oblande staviti malo da odstoji na vlažnoj krpi oko pet minuta. Premazati tanak sloj fila preko cele oblande, staviti žutu traku na početak oblande, do nje crnu traku i premazati ih sa filom odozgo i između traka. Zatim na žutu staviti crnu ,a na crnu žutu traku i opet sve premazati sa filom.
Tako uraditi još četiri puta.
Ostaviti da se ohladi, i nakon toga poslužiti.
Prijatno!
..................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Priprema:
Umutiti žumanca sa 100g šećera i 4 štangle rastpljene čokolade. U izmućena jaja i čokoladu dodati 4.5 kašike brašna i preostala belanca posebno umutiti mikserom. Sve to pomešati. Namazati pleh uljem, posuti brašnom, sipati u njega masu i peći na umerenoj temperaturi u rerni. Kada je rolat pečen prebaciti ga na polu vlažnu krpu. Zatim mazati punjenje.
Punjenje: U šerpu staviti 210g šećera, preliti s malo vode i skuvati. Zatim ovim sirupom preliti 210g polupečenih i samlevenih lešnika. Ovako pripremljen pa ohlađen lešnik staviti u 210g penasto izmešanog masla. Sve dobro promešati pa ovim nadevom namazati testo i zaviti ga u rolat.
Krem: 4 kašike mleka, 3 kašike šećera i 3 štangle izrendane čokolade staviti u šerpu i kuvati da preliv bude sasvim gust. Kad se masa zgusne, skinuti s vatre, dodati maslac veličine oraha i mešati sve dok se krem ne ohladi, dodati 100g mlevenih lešnika. Ovim prelivom preliti rolat.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Postupak:
Mutiti pola sata žumanca i sedam kašika šećera. Dodati 10g kakaa u prahu, 3tri velike kašike brašna i čvrsto ulupan sneg od belanaca.
Na pleh staviti papir za pečenje, malo ulja, sipati testo i peći u rerni, na umerenoj temperaturi. Pečeni rolat prebaciti na dasku i posuti vrućim šećerom dok je vruć, a zatim ostaviti da se ohladi. Zatim rolat puniti nadevom.
Nadev:
Umutuiti slatku pavlaku, dodati pet kašika vanil šećera, 100g istopljene čokolade, 100g oraha ili badema.
Kada rolat napunite nadevom, prelijte sa rastopljenim prelivom.
Preliv pravite od tri štangle čokolade, dve kašike šećera, dve kašike mleka. Zatim dodati 40g masla, dobro sve mešati na tihoj vatri, dok se masa ne sjedini.
Ovom masom preliti rolat i ukrasiti po želji.
Prijatno!
Rolat od čokolade i lešnika
Potrebni sastojci:
- jaja (6 kom)
- šećer (350g)
- čokolada za kuvanje (1 kom)
- brašno (3 kašike)
- lešnik (310g)
- mleko (4 kašike)
Priprema:
Umutiti žumanca sa 100g šećera i 4 štangle rastpljene čokolade. U izmućena jaja i čokoladu dodati 4.5 kašike brašna i preostala belanca posebno umutiti mikserom. Sve to pomešati. Namazati pleh uljem, posuti brašnom, sipati u njega masu i peći na umerenoj temperaturi u rerni. Kada je rolat pečen prebaciti ga na polu vlažnu krpu. Zatim mazati punjenje.
Punjenje: U šerpu staviti 210g šećera, preliti s malo vode i skuvati. Zatim ovim sirupom preliti 210g polupečenih i samlevenih lešnika. Ovako pripremljen pa ohlađen lešnik staviti u 210g penasto izmešanog masla. Sve dobro promešati pa ovim nadevom namazati testo i zaviti ga u rolat.
Krem: 4 kašike mleka, 3 kašike šećera i 3 štangle izrendane čokolade staviti u šerpu i kuvati da preliv bude sasvim gust. Kad se masa zgusne, skinuti s vatre, dodati maslac veličine oraha i mešati sve dok se krem ne ohladi, dodati 100g mlevenih lešnika. Ovim prelivom preliti rolat.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Čokoladni rolat
Potrebni sastojci:
- jaja (7 kom)
- slatka pavlaka (4 dl)
- čokolada za kuvanje (150g)
- vanil šećer
- šećer
- kakao
- brašno
- ulje
Postupak:
Mutiti pola sata žumanca i sedam kašika šećera. Dodati 10g kakaa u prahu, 3tri velike kašike brašna i čvrsto ulupan sneg od belanaca.
Na pleh staviti papir za pečenje, malo ulja, sipati testo i peći u rerni, na umerenoj temperaturi. Pečeni rolat prebaciti na dasku i posuti vrućim šećerom dok je vruć, a zatim ostaviti da se ohladi. Zatim rolat puniti nadevom.
Nadev:
Umutuiti slatku pavlaku, dodati pet kašika vanil šećera, 100g istopljene čokolade, 100g oraha ili badema.
Kada rolat napunite nadevom, prelijte sa rastopljenim prelivom.
Preliv pravite od tri štangle čokolade, dve kašike šećera, dve kašike mleka. Zatim dodati 40g masla, dobro sve mešati na tihoj vatri, dok se masa ne sjedini.
Ovom masom preliti rolat i ukrasiti po želji.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Rolat sa žele bombonama
Potrebni sastojci:
- margarin (250g)
- secer u prahu (300g)
- jaje (1 kom)
- mleveni keks (300 g)
- zele bombona (300g)
Priprema:
Margarin umutiti mikserom zajedno sa šećerom u prahu i jajetom. Zatim dodati mleveni keks i na kockice iseckane žele bombone. Kada se masa sjedini preručiti na foliju i ručno napraviti oblik rolata.
Rolat preliti istopljenom čokoladom i dekorisati po želji.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Kokos rolat
Potrebni sastojci:
- mleveni keks (350g)
- šećer u prahu (350g)
- čokolada za kuvanje (3 štangle)
- kuvana kafa (16 kašika)
- kokosa (150g)
- margarin (150g)
Priprema:
Crni fil napraviti tako što ćete pomešati mleveni keks sa 200 g šećera u prahu, dodati otopljenu čokoladu i kafu. Masu dobro sjediniti, staviti na celofan posut sa malo šećera u prahu i rasklagijati u četvrtast oblik.
Beli fil napravite od kokosa, margarina i 150 g šećera u prahu i preliti sa 3 kašike vrele vode.
Beli fil premazati preko crne mase, urolovati i ostaviti da odstoji 1 dan pre sečenja.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Čokoladni rolat sa bananom
Potrebni sastojci:
- jaja (9 kom)
- šećer (14 kašika)
- brašno (2 kašike)
- kakao (2 kašike)
- prašaka za pecivo (1/2 kesice)
- čokolada za kuvanje (40 g)
- vanilin šećer s aromom ruma (2 kom)
- margarin ili maslac (15 g)
- banane (4 kom)
Priprema:
Umutiti posebno 6 žumanca sa 5 kašika šećera. Potom dodati pola praška za pecivo, dve kašike kakaa, dve kašike brašna. Na kraju sjediniti sa posebno umućenim snegom od 6 belanca. Na pleh stavite papir za pečenje, malo ulja i prespite testo. Peći na umerenoj vatri 20ak minuta.
Kada je kora ispečena, prebaciti zajedno sa papirom na mokru krpu, nafilovati, urolati u rolat i ukrasiti po želji.
Krem napraviti tako što ćete izmiksati 3 cela jaja i pola vanil šećera. Zatim sve to prebaciti u šerpicu na pari, kuvati 10min i neprestano mešati. Potom dodati čokoladu za kuvanje i mešati dok se sve ne sjedini. Na kraju dodati malo maslaca i skinuti sa vatre.
Zatim odmotati rolat, premazati ga sa 2/3 napravljenog krema i poredjati 4 banane, sa svake strane po dve. Zatim zaviti sa obe strane i okrenuti ga, a zatim premazati sa preostalim delom krema, rashladiti i servirati.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment