Friday, November 21, 2014

Jela od krompira (3)

Čips 





Potrebni sastojci:

  • krompir (1kg)
  • mlevena paprika
  • maslinovo ulje
  • ruzmarin
  • morska so

Priprema:


Krompir oprati, oguliti i zatim iseci na sto tanje kolutove. Staviti u posudu, poprskati maslinovim uljem i blago promesati, pritom voditi racuna da se krompir ne polomi. Poredjati na tanjir koji se moze staviti u mikrotalasnu, posoliti, posuti mlevenom paprikom (ljutom ili slatkom) i suvim ruzmarinom, i staviti da se pece 3 minuta. Izvaditi iz mikrotalasne, okrenuti krompire, pa peci jos 3 minuta.
 Grickalice su spremne, prijatno!


...................................................................................................................................................................


Sendviči od krompira



Potrebni sastojci:


  • 6 većih krompira
  • so
  • ulje
  • peršun
  • 200g kulena(čajne ili slanine)
  • 150g kačkavalja
  • pavlaka
  • paradajz

Priprema:



Krompir iseckati do pola, posoliti, malo pouljiti i staviti u rernu.
Kada krompir postane mekan, izvaditi ga i napuniti sa malo pavlake, i sitno iseckanim kačkavaljem, kulenom (ili čajnom) i paradajzom. Nemojte preterivati u dodavanju velike kolicine sastojaka. Odozgo stavite malo svezeg peršuna.
Vratite u već zagrejanu rernu.
Peći jos 20min.
Po ukusu, nakon pečenja, mozete dodati malo sitno seckane ljute paprike.

Prijatno! 



...................................................................................................................................................................

Krompir u slanini



Potrebni sastojci:


  • krompiri srednje velicine (8-10 kom)
  • slanina (16-20 traka)
Sos:
  • puter (25g)
  • jedna kasika brasna
  • bujon ( mozete napraviti sa supenom kockom - 1/4 l)
  • pavlaka (100ml)
  • so
  • biber
  • sok od pola limuna


Priprema:

Krompir oprati i skuvati u ljusci. Ohladiti i oguliti. Umotati u slaninu. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni na 10 minuta.
Za to vreme pripremiti sos: zagrejte puter (ulje), dodajte brašno, bujon i neka sve prokuva. Sklonite sa vatre, dodajte pavlaku, so, biber i sok od limuna.
Sos sipati preko krompira i ostaviti u rerni još 10-15 minuta. Gotovo jelo posuti svežom iseckanom mirođjiom ili peršunom.

Prijatno!


...................................................................................................................................................................


No comments:

Post a Comment