Zapečeni hleb sa belim lukom (Garlic bread)
Potrebni sastojci:
- baget (1 kom)
- maslac (100g)
- beli luk (3kom)
- maslinovog ulja (2 supene kašike)
- vekna hleba (400g)
- iseckani peršunov list (2 supene kašike)
- izrendani tvrdi sir (po mogućstvu parmezan 200g)
- prstohvat soli
Priprema:
Izvadite maslac iz frižidera da omekša na sobnoj temperaturi. Odsecite vrhove glavica belog luka tako da se vide vrhovi svakog čena. Na tepsiju stavite papir za pečenje a na njega aluminijumsku foliju. Na foliju stavite glavice belog luka i poprskajte ih maslinovim uljem. Pecite u rerni pola sata na 200 stepeni.
Kada se luk ohladi istisnite čenove iz ljuske i krupno naseckajte.
Narendajte sir i naseckajte peršun. Pomešajte peršun, luk, sir i so sa puterom.
Isecite baget na kriške i svaku krišku premažite predhodnom smesom.
Zapecite u zagrejanoj (na 250 stepeni) rerni 3-4 minuta.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Italijanski hleb sa čokoladom
Potrebni sastojci:
- mleko (250ml)
- kvasac (20g)
- crno brаšno (500g)
- čokolada (200g)
- kašika šećera
- kašika kakao-praha
- kesica vanilin-šećera
- kašičica soli
Priprema:
U posudi sjedinite mlako mleko, kvasac, šećer i malo brašna, pa ostavite da nadodje. Potom pomešajte brašno, kakao, vanilin-šećer, so, med, nadošli kvasac, pa dodajte preostalo mleko i zamesite tvrdje testo. Testo pokrijte i ostavite bar šest sati na sobnoj temperaturi da naraste. Kada testo naraste, premesite ga i dodajte čokoladu sečenu na komadiće. Testo prebacite u podmazan kalup za hleb, pa ostavite da odstoji pokriven još dva sata. Potom pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
Kada je hleb ispečen, izvaditi i ostaviti da se ohladi par minuta.
Prijatno!
Kada je hleb ispečen, izvaditi i ostaviti da se ohladi par minuta.
Prijatno!
......................................................................................................................................................................
Pužići
Potrebni sastojci:
- meko brašno (350g)
- jogurt (5 kašika)
- ulje (5 kašika)
- jaje
- pola kašičice soli
- feta sir (150g)
- prašak za pecivo
Fil:
- rendani kačkavalj (150g)
- četiri iseckane masline
- dve kašike kisele pavlake
- belance
- izrendana crvena paprika
- malo seckanog peršuna
Premaz:
- žumance
- rendani kačkavalj (60g)
Priprema:
U vanglicu staviti fetu, jogurt, bašno, prašak za pecivo, ulje i so , pa zamesiti fino glatko testo. Ostaviti pet minuta da odstoji.
U međuvremenu napraviti fil: pomešati pavlaku, papriku, peršun i maslinke. Razviti testo, premazati belancetom i pripremljenim filom, pa uviti u rolat i seći na pužiće debljine dva centimetra. Poređati pužiće u pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom i posuti kačkavaljem. Peći na 200 stepeni 20 minuta, odnosno dok pužići ne dobiju zlatnožutu boju. Služititi dok je toplo.
Prijatno!
U međuvremenu napraviti fil: pomešati pavlaku, papriku, peršun i maslinke. Razviti testo, premazati belancetom i pripremljenim filom, pa uviti u rolat i seći na pužiće debljine dva centimetra. Poređati pužiće u pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom i posuti kačkavaljem. Peći na 200 stepeni 20 minuta, odnosno dok pužići ne dobiju zlatnožutu boju. Služititi dok je toplo.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Priprema:
U brašno dodati so i soda bikarbonu, malo ulja i na kraju vodu. Mešajte varjačom dok ne razbijete grudvice i ne dobijete kompaktnu smesu. Na kraju dodajte kim.
Podmažite kalup uljem, pospite ga brašnom i stavite testo. Pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Priprema:
Pomešajte 100 ml mleka i 100 ml vode, pa u tome razmutite kvasac s pola kašičice šećera i isto toliko soli. Neka stoji 10 minuta. Odmerite 800g brašna, dodajte dva jajeta i belance i kašičicu soli. Dodajte nadošli kvasac i preostalu tečnost. Prvo mešajte varjačom, pa umesite rukama.
Kada testo počne da se odvaja od posude, podelite ga na pet delova, pa ih pokrijte i ostavite da odstoje 10-15 minuta. Za to vreme penasto umutite margarin. Jufke rastanjite veličinu posude za pečenje, stavite jednu na dno, premažite je margarinom i preko nje stavite drugu koru. Na taj način složite četiri kore, pa ih isecite kao tortu na 16-20 delova.
Središnji deo svakog dela savijate prema ivici posude za pečenje. Petu jefku rastanjite, premažite margarinom, urolajte i isecite na deset delova. Njih stavite u sredinu, pa celu pogaču premažite umućenim žumancetom i pospite kimom i susamom.
Ostavite da odstoji 15 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa smanjiti na 180. Pogaču pecite 35-40 minuta bez otvaranja rerne.
Prijatno!
Domaći integralni hleb
Potrebni sastojci:
- mešavina crnog, raženog i graham brašna (300g)
- hladna voda (3 dcl)
- kašičica sode bikarbone
- kašičica ulja
- kašičica soli
- prstohvat kima
Priprema:
U brašno dodati so i soda bikarbonu, malo ulja i na kraju vodu. Mešajte varjačom dok ne razbijete grudvice i ne dobijete kompaktnu smesu. Na kraju dodajte kim.
Podmažite kalup uljem, pospite ga brašnom i stavite testo. Pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Pogača ruža
Potrebni sastojci:
- meko brašno (1kg)
- margarin (250)
- jaja (3 kom)
- mleko (200 ml)
- voda (200 ml)
- pakovanje kvasca
- kašičica praška za pecivo
- kašičica soli
- kašičica šećera
- kim
- susam
Priprema:
Pomešajte 100 ml mleka i 100 ml vode, pa u tome razmutite kvasac s pola kašičice šećera i isto toliko soli. Neka stoji 10 minuta. Odmerite 800g brašna, dodajte dva jajeta i belance i kašičicu soli. Dodajte nadošli kvasac i preostalu tečnost. Prvo mešajte varjačom, pa umesite rukama.
Kada testo počne da se odvaja od posude, podelite ga na pet delova, pa ih pokrijte i ostavite da odstoje 10-15 minuta. Za to vreme penasto umutite margarin. Jufke rastanjite veličinu posude za pečenje, stavite jednu na dno, premažite je margarinom i preko nje stavite drugu koru. Na taj način složite četiri kore, pa ih isecite kao tortu na 16-20 delova.
Središnji deo svakog dela savijate prema ivici posude za pečenje. Petu jefku rastanjite, premažite margarinom, urolajte i isecite na deset delova. Njih stavite u sredinu, pa celu pogaču premažite umućenim žumancetom i pospite kimom i susamom.
Ostavite da odstoji 15 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa smanjiti na 180. Pogaču pecite 35-40 minuta bez otvaranja rerne.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrbni sastojci:
Priprema:
Kvasac staviti u šolju i dodati 1 dl toplog mleka, kašičicu brašna i šećera i pustiti da se podigne. Umutiti jaja s jogurtom i dodati 2.5 dl toplog mleka, kašičicu šećera, soli i kvasca. Postupno dodavati brašno kako bi se dobila glatka smesa.
Testo podeliti na osam istih loptica. Ostaviti testo a se udvostruči. Loptice razvijatiu u krug veličine tanjira, i ređati ih jedan na drugi, između margarin. Kad ste stavili sve krugove jedan na drugi poslednji premazati uljem i pustiti da testo nadodje.
Kad je testo nadošlo razvaljati veliki krug i iseći na 32 dela. Kroasane motajte od spoljnog ka unutrašnjem delu, premažite ih žumancetom i poređajte na pleh. Ostavite ih u plehu 15 minuta, a zatim stavite u rernu i pecite 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Priprema:
U činiju sipajte brašno, dodajte mu šećer, suvi kvasac, so, vodu i na kraju maslinovo ulje. Mešajte dok ne napravite testo. Treba da bude lepljivo. Pokrijte vlažnom krpom i stavite 40-50min da odstoji na toplom.
U naraslo testo dodajte po kašikicu kima, origana, ruzmarina i beli luk.
Sve to pomešajte i prebacite na nabrašnjenu radnu površinu. Blago ga razvucite, pospite brašnom i zabodite u njega masline. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da odstoji sat vremena.
Kada je testo naraslo, pleh podmazati maslinovim uljem, formirati veknu i hleb peći 45 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!
Kroasani
Potrbni sastojci:
- jaja (3 kom)
- jogurt (2.5 dl)
- mleko (3.5 dl)
- sveži kvasac (40g)
- brašno (1kg)
- margarin (250g)
- malo ulja
- kašičica šećera
- so (3 kašičice)
- žumance
- malo susama
Priprema:
Kvasac staviti u šolju i dodati 1 dl toplog mleka, kašičicu brašna i šećera i pustiti da se podigne. Umutiti jaja s jogurtom i dodati 2.5 dl toplog mleka, kašičicu šećera, soli i kvasca. Postupno dodavati brašno kako bi se dobila glatka smesa.
Testo podeliti na osam istih loptica. Ostaviti testo a se udvostruči. Loptice razvijatiu u krug veličine tanjira, i ređati ih jedan na drugi, između margarin. Kad ste stavili sve krugove jedan na drugi poslednji premazati uljem i pustiti da testo nadodje.
Kad je testo nadošlo razvaljati veliki krug i iseći na 32 dela. Kroasane motajte od spoljnog ka unutrašnjem delu, premažite ih žumancetom i poređajte na pleh. Ostavite ih u plehu 15 minuta, a zatim stavite u rernu i pecite 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Hleb sa maslinama
Potrebni sastojci:
- belo brašno (700 g)
- masline
- šećer (1 kašika)
- suvi kvasac (15g)
- maslinovo ulje (15ml)
- beli luk (6 čena)
- so
- origano
- ruzmarin
- kim.
Priprema:
U činiju sipajte brašno, dodajte mu šećer, suvi kvasac, so, vodu i na kraju maslinovo ulje. Mešajte dok ne napravite testo. Treba da bude lepljivo. Pokrijte vlažnom krpom i stavite 40-50min da odstoji na toplom.
U naraslo testo dodajte po kašikicu kima, origana, ruzmarina i beli luk.
Sve to pomešajte i prebacite na nabrašnjenu radnu površinu. Blago ga razvucite, pospite brašnom i zabodite u njega masline. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da odstoji sat vremena.
Kada je testo naraslo, pleh podmazati maslinovim uljem, formirati veknu i hleb peći 45 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!
No comments:
Post a Comment