Monday, December 1, 2014

Mala pekara (7)


Zapečeni hleb sa belim lukom (Garlic bread)



Potrebni sastojci:
  • baget (1 kom)
  • maslac (100g)
  • beli luk (3kom)
  • maslinovog ulja (2 supene kašike)
  • vekna hleba (400g)
  • iseckani peršunov list (2 supene kašike)
  • izrendani tvrdi sir (po mogućstvu parmezan 200g)
  • prstohvat soli



Priprema:

 Izvadite maslac iz frižidera da omekša na sobnoj temperaturi. Odsecite vrhove glavica belog luka tako da se vide vrhovi svakog čena. Na tepsiju stavite papir za pečenje a na njega aluminijumsku foliju. Na foliju stavite glavice belog luka i poprskajte ih maslinovim uljem. Pecite u rerni pola sata na 200 stepeni.
Kada se luk ohladi istisnite čenove iz ljuske i krupno naseckajte.
Narendajte sir i naseckajte peršun. Pomešajte peršun, luk, sir i so sa puterom.
Isecite baget na kriške i svaku krišku premažite predhodnom smesom.
Zapecite u zagrejanoj (na 250 stepeni) rerni 3-4 minuta.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................
  

 Italijanski hleb sa čokoladom


Potrebni sastojci:

  • mleko (250ml)
  • kvasac (20g)
  • crno brаšno (500g)
  • čokolada (200g)
  • kašika šećera
  • kašika kakao-praha
  • kesica vanilin-šećera
  • kašičica soli 
Priprema:

U posudi sjedinite mlako mleko, kvasac, šećer i malo brašna, pa ostavite da nadodje. Potom pomešajte brašno, kakao, vanilin-šećer, so, med, nadošli kvasac, pa dodajte preostalo mleko i zamesite tvrdje testo. Testo pokrijte i ostavite bar šest sati na sobnoj temperaturi da naraste. Kada testo naraste, premesite ga i dodajte čokoladu sečenu na komadiće. Testo prebacite u podmazan kalup za hleb, pa ostavite da odstoji pokriven još dva sata. Potom pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
Kada je hleb ispečen, izvaditi i ostaviti da se ohladi par minuta.
Prijatno!


......................................................................................................................................................................



Pužići


Potrebni sastojci:

  • meko brašno (350g)
  • jogurt (5 kašika)
  • ulje (5 kašika)
  • jaje
  • pola kašičice soli
  • feta sir (150g)
  • prašak za pecivo




Fil:
  • rendani kačkavalj (150g)
  • četiri iseckane masline
  • dve kašike kisele pavlake
  • belance
  • izrendana crvena paprika
  • malo seckanog peršuna

Premaz:
 

  • žumance 
  • rendani kačkavalj (60g)
Priprema: 
U vanglicu staviti fetu, jogurt, bašno, prašak za pecivo, ulje i so , pa zamesiti fino glatko testo. Ostaviti pet minuta da odstoji.
 U međuvremenu napraviti fil: pomešati pavlaku, papriku, peršun i maslinke. Razviti testo, premazati belancetom i pripremljenim filom, pa uviti u rolat i  seći na pužiće debljine dva centimetra. Poređati pužiće u pleh obložen papirom za pečenje, premazati žumancetom i posuti kačkavaljem. Peći na 200 stepeni 20 minuta, odnosno dok pužići ne dobiju zlatnožutu boju. Služititi dok je toplo.
Prijatno!



...................................................................................................................................................................


Domaći integralni hleb


Potrebni sastojci:


  • mešavina crnog, raženog i graham brašna (300g)
  • hladna voda (3 dcl)
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica ulja
  • kašičica soli
  • prstohvat kima



Priprema:

U brašno dodati so i soda bikarbonu, malo ulja i na kraju vodu. Mešajte varjačom dok ne razbijete grudvice i ne dobijete kompaktnu smesu. Na kraju dodajte kim.
Podmažite kalup uljem, pospite ga brašnom i stavite testo. Pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Pogača ruža


Potrebni sastojci:


  • meko brašno (1kg)
  • margarin (250)
  • jaja (3 kom)
  • mleko (200 ml)
  • voda (200 ml)
  • pakovanje kvasca
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • kim
  • susam



Priprema:

 Pomešajte 100 ml mleka i 100 ml vode, pa u tome razmutite kvasac s pola kašičice šećera i isto toliko soli. Neka stoji 10 minuta. Odmerite 800g brašna, dodajte dva jajeta i belance i kašičicu soli. Dodajte nadošli kvasac i preostalu tečnost. Prvo mešajte varjačom, pa umesite rukama.
Kada testo počne da se odvaja od posude, podelite ga na pet delova, pa ih pokrijte i ostavite da odstoje 10-15 minuta. Za to vreme penasto umutite margarin. Jufke rastanjite veličinu posude za pečenje, stavite jednu na dno, premažite je margarinom i preko nje stavite drugu koru. Na taj način složite četiri kore, pa ih isecite kao tortu na 16-20 delova.
Središnji deo svakog dela savijate prema ivici posude za pečenje. Petu jefku rastanjite, premažite margarinom, urolajte i isecite na deset delova. Njih stavite u sredinu, pa celu pogaču premažite umućenim žumancetom i pospite kimom i susamom.
Ostavite da odstoji 15 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa smanjiti na 180. Pogaču pecite 35-40 minuta bez otvaranja rerne.

Prijatno!


...................................................................................................................................................................

Kroasani


Potrbni sastojci:


  • jaja (3 kom)
  • jogurt (2.5 dl)
  • mleko (3.5 dl)
  • sveži kvasac (40g)
  • brašno (1kg)
  • margarin (250g)
  • malo ulja
  • kašičica šećera
  • so (3 kašičice)
  • žumance
  • malo susama



Priprema:

Kvasac staviti u šolju i dodati 1 dl toplog mleka, kašičicu brašna i šećera i pustiti da se podigne. Umutiti jaja s jogurtom i dodati 2.5 dl toplog mleka, kašičicu šećera, soli i kvasca. Postupno dodavati brašno kako bi se dobila glatka smesa.
Testo podeliti na osam istih loptica. Ostaviti testo a se udvostruči. Loptice razvijatiu u krug veličine tanjira, i ređati ih jedan na drugi, između margarin. Kad ste stavili sve krugove jedan na drugi poslednji premazati uljem i pustiti da testo nadodje.
Kad je testo nadošlo razvaljati veliki krug i iseći na 32 dela. Kroasane motajte od spoljnog ka unutrašnjem delu, premažite ih žumancetom i poređajte na pleh. Ostavite ih u plehu 15 minuta, a zatim stavite u rernu i pecite 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Hleb sa maslinama


Potrebni sastojci:

  • belo brašno (700 g)
  • masline
  • šećer (1 kašika)
  • suvi kvasac (15g)
  • maslinovo ulje (15ml)
  • beli luk (6 čena)
  • so
  • origano
  • ruzmarin
  • kim.

Priprema:

 U činiju sipajte brašno, dodajte mu šećer, suvi kvasac, so, vodu i na kraju maslinovo ulje. Mešajte dok ne napravite testo. Treba da bude lepljivo. Pokrijte vlažnom krpom i stavite 40-50min da odstoji na toplom.
U naraslo testo dodajte po kašikicu kima, origana, ruzmarina i beli luk.
Sve to pomešajte i prebacite na nabrašnjenu radnu površinu. Blago ga razvucite, pospite brašnom i zabodite u njega masline. Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da odstoji sat vremena.
Kada je testo naraslo, pleh podmazati maslinovim uljem, formirati veknu i hleb peći 45 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!

No comments:

Post a Comment