Piletina sa karijem i graškom
Potrebni sastojci:
- jedno veće pile (oko 1,3kg)
- crni luk (250 g)
- beli luk (8 čenova)
- nana (dve grančice)
- ulje (5 kašika)
- so
- biber
- ljuti kari (dve kašike)
- konzerva paradajza (425ml)
- grašak (300g)
Priprema:
Dobro oprati i očistiti pile i podeliti ga na 8 delova. Dobro oprati i oljuštiti crni i beli luk, iseckati i ispasirati. Oprati grančice nane, ostaviti da se dobro osuše, iskidati listiće i na kraju sve iseckati. Ulje dobro zagrejati u tiganju. Delove piletine pržiti uz stalno okretanje tako da se dobro isprže svi delovi, posoliti i pobiberiti. Na kraju sve izvaditi iz tiganja. Crni i beli luk staviti u tiganj i na tihoj vatri dinstati oko 3–5 min. Kašiku ljutog karija pomešati sa crnim i belim lukom. Zatim im dodati paradajz i supu. Pomešati piletinu, seckanu nanu i grašak. Po želji možete dodati i šargarepu i krompir. Piletinu sa karijem kuvati u poklopljenoj posudi oko 45 minuta. Još jednom posoliti, pobiberiti i dodati ostatak karija u prahu. Sve servirati na velikom tanjiru i služiti dok je piletina još uvek topla. Uz piletinu sa karijem i grašak najčešće se servira pirinač.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Kuvani basamati pirinač
Potrebni sastojci:
Priprema:
Pomešajte 1 l vode, so i kurkumu. Dodajte gi i lovor i dobro izmešajte. Očistite i operite pirinač i umešajte ga u pripremljenu tečnost. Poklopite i kuvajte 10 min od trenutka ključanja. Sklonite sa vatre i ostavite još 10 min.
Pirinač se ne sme mešati, može se malo prodrmati sud u kome se kuva. Kad je gotov, treba da bude suv i da zrna ostanu cela. Služi se uz sve vrste karija, samose, dal čorbu.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Rižoto "A la milaneze" s vinom
- pirinač (500g)
- maslac (80g)
- goveđa šnicla (400g)
- supa (1 kom)
- crni luk (pola glavice)
- belo vino (2/3 čaše)
- šafran
- parmezan
Priprema:
Isečeni luk šnicle s pola količine maslaca staviti da se disnstaju. Kad se sve to zarumeni, dodati pirinač i kroz koji minut naliti supom i kuvati. pre neko što se jelo skine s vatre dodati drugu polovinu maslaca i parmezana i služiti pošto se rižoto još pospe parmezanom.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................
Rižoto sa paradajzom
Potrebni sastojci:
- pirinač (500g)
- mast (100g)
- crni luk (pola glavice)
- beli luk (1 čen)
- paradajz (7-8 kom)
- so
- biber
- celer
- bosiljak
- maslinovo ulje
Priprema:
Stavite pirinač na mast i kad pirinač upije mast nalijte tople vode. Kada je pirinač upola kuvan sipajte sos od paradajza i nastaviti sa kuvanjem.
Sos
Iseći crni luk, beli luk, komad celera, nekoliko listića bosiljka, so biber, i maslinovo ulje i dinstati. Zatim dodati 7-8 paradajza, mešati s vremena na vreme, sve dok se ne zgusne kao tečan krem.
Ovaj umak može da se upotrebi za mnogo jela, dobar je za kuvano meso i odličan s kuvanim testom.
U pomenuti umak, možete dodati i slaninu. Služiti sa posutim parmezanom.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Priprema:
Skuvati pirinač, dodati malo maslnovog ulja i ostaviti da se ohladi.
Piletinu iseckati i propržiti na ulju.
Skuvati povrće, a potom sve sjediniti i dodati tri supene kašike senfa, malo persuna, mirodjije i soli.
Prijatno!
......................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................
Rižoto sa piletinom
Potrebni sastojci:
- belo pileće meso (400 g)
- beli pirinač (250 g)
- senf (3 kašike)
- smrnuto povrće (150 g)
- maslinovo ulje
- peršun
- so
- mirodjija
Priprema:
Skuvati pirinač, dodati malo maslnovog ulja i ostaviti da se ohladi.
Piletinu iseckati i propržiti na ulju.
Skuvati povrće, a potom sve sjediniti i dodati tri supene kašike senfa, malo persuna, mirodjije i soli.
Prijatno!
......................................................................................................................................................................
No comments:
Post a Comment