Wednesday, November 26, 2014

Ukusi Azije (5)

Piletina sa karijem i graškom


Potrebni sastojci:

  • jedno veće pile (oko 1,3kg)
  • crni luk (250 g)
  • beli luk (8 čenova)
  • nana (dve grančice)
  • ulje (5 kašika)
  • so
  • biber
  • ljuti kari (dve kašike)
  • konzerva paradajza (425ml)
  • grašak (300g)



Priprema:

 Dobro oprati i očistiti pile i podeliti ga na 8 delova. Dobro oprati i oljuštiti crni i beli luk, iseckati i ispasirati. Oprati grančice nane, ostaviti da se dobro osuše, iskidati listiće i na kraju sve iseckati. Ulje dobro zagrejati u tiganju. Delove piletine pržiti uz stalno okretanje tako da se dobro isprže svi delovi, posoliti i pobiberiti. Na kraju sve izvaditi iz tiganja. Crni i beli luk staviti u tiganj i na tihoj vatri dinstati oko 3–5 min. Kašiku ljutog karija pomešati sa crnim i belim lukom. Zatim im dodati paradajz i supu. Pomešati piletinu, seckanu nanu i grašak. Po želji možete dodati i šargarepu i krompir. Piletinu sa karijem kuvati u poklopljenoj posudi oko 45 minuta. Još jednom posoliti, pobiberiti i dodati ostatak karija u prahu. Sve servirati na velikom tanjiru i služiti dok je piletina još uvek topla. Uz piletinu sa karijem i grašak najčešće se servira pirinač.
Prijatno!



...................................................................................................................................................................




Kuvani basamati pirinač



Potrebni sastojci:


  • basamati pirinač (1kg)
  • kašičica kurkume ili karija
  • kašika gija
  • kašika morske soli
  • lovor (2 lista)


Priprema:


Pomešajte 1 l vode, so i kurkumu. Dodajte gi i lovor i dobro izmešajte. Očistite i operite pirinač i umešajte ga u pripremljenu tečnost. Poklopite i kuvajte 10 min od trenutka ključanja. Sklonite sa vatre i ostavite još 10 min.
Pirinač se ne sme mešati, može se malo prodrmati sud u kome se kuva. Kad je gotov, treba da bude suv i da zrna ostanu cela. Služi se uz sve vrste karija, samose, dal čorbu.
Prijatno!



...................................................................................................................................................................


Rižoto "A la milaneze" s vinom



Potrebni sastojci:
  •  pirinač (500g)
  • maslac (80g)
  • goveđa šnicla (400g)
  • supa (1 kom)
  • crni luk (pola glavice)
  • belo vino (2/3 čaše)
  • šafran
  • parmezan


Priprema:


Isečeni luk šnicle s pola količine maslaca staviti da se disnstaju. Kad se sve to zarumeni, dodati pirinač i kroz koji minut naliti supom i kuvati. pre neko što se jelo skine s vatre dodati drugu polovinu maslaca i parmezana i služiti pošto se rižoto još pospe parmezanom.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................




Rižoto sa paradajzom


Potrebni sastojci:

  • pirinač (500g)
  • mast (100g)
  • crni luk (pola glavice)
  • beli luk (1 čen)
  • paradajz (7-8 kom)
  • so
  • biber
  • celer
  • bosiljak
  • maslinovo ulje


Priprema:


Stavite pirinač na mast i kad pirinač upije mast nalijte tople vode. Kada je pirinač upola kuvan sipajte sos od paradajza i nastaviti sa kuvanjem.

Sos

Iseći crni luk, beli luk, komad celera, nekoliko listića bosiljka, so biber, i maslinovo ulje i dinstati. Zatim dodati 7-8 paradajza, mešati s vremena na vreme, sve dok se ne zgusne kao tečan krem.

Ovaj umak može da se upotrebi za mnogo jela, dobar je za kuvano meso i odličan s kuvanim testom.

U pomenuti umak, možete dodati i slaninu. Služiti sa posutim parmezanom.

Prijatno!


...................................................................................................................................................................



Rižoto sa piletinom


Potrebni sastojci:
  • belo pileće meso (400 g)
  • beli pirinač (250 g)
  • senf (3 kašike)
  • smrnuto povrće (150 g)
  • maslinovo ulje
  • peršun
  • so
  • mirodjija

Priprema:

Skuvati pirinač, dodati malo maslnovog ulja i ostaviti da se ohladi.
Piletinu iseckati i propržiti na ulju.
Skuvati povrće, a potom sve sjediniti i dodati tri supene kašike senfa, malo persuna, mirodjije i soli.
Prijatno! 


......................................................................................................................................................................


 

No comments:

Post a Comment