Sunday, November 30, 2014

Salate (6)

Italijanska salata od krompira

Potrebni sastojci:


  • krompir (1kg)
  • crni luk (2 kom)
  • jabuka(2 kom)
  • sardina(3-4 kom)
  • jaja(4 kom)
  • so
  • biber
  • senf
  • belo vinski sirće ili sok od limuna

Priprema:

Skuvati kilogram krompira, oljuštiti  ga i ostaviti da se ohladi. ohladjen krompir iseckati na kockice. U isečeni krompir dodati dve glavice sitno isečenog crnog luka, dve kisele, oljuštene i sitno iseckane jabuke, 3-4 oljuštene sardine, četiri tvrdo kuvana  i sitno iseckana jaja, pa sve pomešati sa krompirom. Sve to posoliti i obiberiti belim biberoom, dodati par kašičica senfa, ulja i zakiseliti sa belim vinskim sirćetom ili sokom od limuna. Sve izmešati, preručiti u činiju za salatu, dodati još ulja, ukrasiti peršunovim listićem i služiti uz pečenje.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................



Bolonja salata




Potrebni sastojci:


  • žuta boranija (600g)
  •  belo meso (100 g)
  •  mocarela (200g)
  •  kašika kukuruz šećerac (2-3 kašike)
  •  čeri paradajza (10 kom)
  •  majonez (1 kašika)
  •  kisela pavlaka (2 kašike)
  •  so
  •  biber
  • malo sušene mirodjije



Priprema:


 Boraniju sitnije iseći pa staviti da se skuva. Skuvanu procediti, provući kroz hladnu vodu pa ocediti. 
Takodje skuvati i kukuruz sa isečenim belim mesom pa ohladiti. Pomešati kukuruz i boraniju i belo meso. Iseckati mocarelu na kockice pa dodati.

Posoliti i pobiberiti po ukusu pa dodati čeri paradajz isečen na četiri dela, mirodjiju, majonez i pavlaku i sve sjediniti. Ostaviti u frižider da se prohladi, ne da bude previše hladno, oko 15 minuta pa poslužiti.

Prijatno!





...................................................................................................................................................................



Crvena salata


Potrebni sastojci:

  • cvekla (1 kom)
  • crni luk (1 kom)
  • beli luk (2 čena)
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • jabukovo sirće (1 kašika)



Priprema: 

Pomešati sve sastojke i ostaviti u frižider da se hladi dva sata.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Grčka salata od pečenih krompira


Potrebni sastojci:



  • roze krompir (1kg)
  • ulje (300 ml)
  • beli luk (3 čena)
  • biber
  • so



Postupak:

Krompir dobro oprati, staviti u pleh i peći u rerni. Kada je krompir dobro pečen, oljuštiti ga, pa jednog po jednog na dasci tucati, dodajući pomalo ulja tako da se na celu količinu krompira utroši 300 ml ulja. Tako vruć krompir začiniti po ukusu tucanim belim lukom, biberom i solju.

Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Salata od brokolija

Potrebni sastojci:
  • brokoli (250g)
  • Pavlaka (150g)
  • suvo groždje (50g)
  • beli luk (dva čena)
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • mirodljija
  • sveži peršun

Priprema:

 
Dobro oprati, pa kuvati brokoli u slanoj vodi 4-6 minuta.
Potom iscediti brokoli i ostaviti ga da se rashladi.
Pomešati sa pavlakom, sitno isečenim belim lukom i začiniti solju, biberom, mirodjilom i persunom, po ukusu.
Prijatno! 



......................................................................................................................................................................

  Salata od tunjevine


Potrebni sastojci:

  • tuna (2 konzerve)
  • makarone (250 g)
  • crvena paprika (1 kom)
  • zelena paprika (1 kom)
  • ljuta paprika (po ukusu)
  • so
  • sveži peršun
  • maslinovo ulje

Priprema:

Skuvajte makarone u slanoj vodi, a zatim ocediti, pouljiti i izmešati kako se makarone ne bi slepile.
Potom dodajte tunjevinu,  na kockice isečenu papriku i po ukusu ljutu papriku, svez persun i jos malo soli.

Prijatno!



......................................................................................................................................................................




No comments:

Post a Comment