Plazma kuglice
Sastojci:
- mlevena plazma (200g)
- šecer u prahu (200g)
- maslac (200g)
- tri kašike instant kafe
- tri kašike konjaka
- čokolada za kuvanje (100g)
- mleveni orasi (50g)
Priprema:
U šerpi otopiti maslac, pa dodati šećer u prahu i dobro promešati kako se ne bi stvrorile grumuljice. U dobijenu smesu dodati 200g mlevene plazme, tri supene kašike instant kafe i tri supene kašike konjaka.
Sve sastojke dobro sjediniti, pa oblikovati kuglice i slagati ih na tacnu. Čokoladu za kuvanje otopiti na pari, pa preliti preko kuglica. Odoygo posuti mlevenim orasima, pa staviti u frižider da se kuglice stegnu i ohlade.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Krofne sa sladoledom i čokoladom
- ulje (100ml)
- voda (200ml)
- sest kašika brašna
- tri jajeta
- sladoled od vanile
- čokolada za kuvanje
- malo maslaca
Priprema:
U šerpu sipati vodu i ulje, pa staviti na vatru. Kad proključa, skloniti sa vatre i postepeno dodavati brasno, uz neprestano mešanje. Kad se sastojci sjedinei kad smesa postane gusta, ohladiti, pa dodati jaja i umutiti mikserom.
Dobijenu smesu staviti u špric za kolače, te oblikovati krofnice na plehu prethodno obloženom papirom za pečenje. Peći u rerni na 200 stepeni dok krofne ne porumene.
U međuvremenu otopiti čokolau na pari sa malo maslaca. Kad su krofne gotove, ohladiti, preseći na pola, filovati sladoledom od vanile, pa preliti otopljenom čokoladom.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Keksići sa brusnicom i pistaćima
Sastojci:
- brašno (225g)
- kašicica praška za pecivo
- šećer (75g)
- jaje
- kašicica ruma
- maslac (175g)
- seckani pistaci (150g)
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i rumom, pa umešati brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati omekšali maslac, pa zamesiti glatko testo. Na kraju ubaciti brusnice i seckane pistaće, sve dobro sjediniti, oblikovati valjak i ostaviti u zamrzivaču najmanje pola sata.
Izvaditi valjak, nožem iseći kolutove, ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje, pa peći u rerni na 180 stepeni oko deset minuta.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
...................................................................................................................................................................
Potrebni sastojci:
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Kolač sa kremom
Potrebni sastojci:
- jaja (2 kom)
- šećer (dve šoljice)
- mleko (dve šoljice)
- ulje (dve šoljice)
- brašno (dve šoljice)
- mleveni keks (dve šoljice)
- prašak za pecivo (1 kesica)
- krem od čokolade i lešnika (200g)
Priprema:
Sve sastojke za testo sjedinite. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite testo na temperaturi od 180 stepeni 20-tak minuta. Pečeno testo dok je još vruće premažite sa 200g krema od čokolade i lešnika. Po vrhu pospite mleveni keks. Ostavite da se malo prohladi.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Čoko-biskvit sa ribizlama
Potrebni sastojci:
- vanilin šećer (jedna kesica)
- limun
- jaje
- prašak za pecivo
- čokolada (100g)
- ulje (dve kašike)
- brašno (12 kašika)
- mleko (12 kašika)
- uje (12 kašika)
- šećer (12 kašika)
- šolja svežih ribizli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjvlx3M8WdX1Q4yE-TKC7KLD3hPCB8Loz1Ojq_C1H727dAwS5cZD6l16QjwKEnd1O4bh2h5_buNbHnc_sWglYbBzvB8IuTjugbE3E8bolau0iG-0mtJBsiIPK3EtAl0p1PZR10pL_0P68/s1600/coko-uzitak.jpg)
Priprema:
Penasto umutiti jaje, šećer, ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. U dobijenu smesu izrendati koru limuna, sve dobro sjediniti, pa izliti u adekvatne okrugle kalupe, prethodno oblene papirom za pečenje. Peći u rerni na 180 stepeni, dok biskviti ne porumene.
Kad su gotovi, biskvite izvaditi i ohladiti. U međuvremenu napraviti glazuru od istopljene čokolade i ulja, pa preliti preko biskvita. Ribizle oprati i poređati po kolačima.
Pijatno!
...................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................
Posne breskvice
Potrebni sastojci:
- brašno (600g)
- margarin (250g)
- šećer (250g)
- kesica praška za pecivo
Za fil:
- čokolada za kuvanje (2 kom)
- šećer u prahu (150g)
- malo ruma
- margarin (250g)
Dodatak:
- crveni sok (jagoda, malina, višnja, šećer)
Priprema:
Zamesite testo od brašna sa praškom za pecivo, margarinom i šećerom. Pravite kuglice, ređajte ih u pleh i pecite. Kada su ispečene, izvadite ih prohladite i svaku izdubite. Filujte ih i sastavljajte po dve.
Fil:
Izdubljenu masu zamesite s malo ruma i ostavite da odstoji. Posebno umutite istopljenu čokoladu sa šećerom u prahu, margarinom i malo ruma. Sjedinite i filujte svaku polovinu, pa ih spojite. Vrhove breskvica umočite u crveni sok i šećer.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Slatke raviole
- brašno (500g)
- voda (75ml)
- jaja (2 kom)
- šećer (50g)
- džem od kajsija (300g)
- maslac (50g)
- malo šećera u prahu
- malo ulja
Priprema:
Umutiti brašno, jaja, vodu i maslac, pa rukom oblikovati testo i ostaviti da odstoji pola sata. Potom testo razvući na pobrašnjenoj podlozi. Uzeti šolju ili neki drugi kalup pa pritiskom na testo izvući okrugle raviole. U sredinu staviti džem od kajsija, preklopiti i zalepiti rubove. Viljuškom pritisnuti krajeve kako džem ne bi iscureo tokom prženja. U zagrejano ulje spuštati raviole i kratko propržiti dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kada su gotovi, uvaljati ih u šećer u prahu i poslužiti.
Prijatno!
Umutiti brašno, jaja, vodu i maslac, pa rukom oblikovati testo i ostaviti da odstoji pola sata. Potom testo razvući na pobrašnjenoj podlozi. Uzeti šolju ili neki drugi kalup pa pritiskom na testo izvući okrugle raviole. U sredinu staviti džem od kajsija, preklopiti i zalepiti rubove. Viljuškom pritisnuti krajeve kako džem ne bi iscureo tokom prženja. U zagrejano ulje spuštati raviole i kratko propržiti dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kada su gotovi, uvaljati ih u šećer u prahu i poslužiti.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Za glazuru:
Priprema:
Sjediniti vodu i šećer, pa kuvati dok voda ne proključa. Kada se šećer otopi, dodati margarin i čokoladu i mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
Kikiriki i keks iseckati na manje komade pa sjediniti sa prohlađenom smesom.
Dublju tepsiju nauljiti, pa u nju presuti smesu pa poravnati. Sačekati da se stegne pa preliti glazurom od čokolade koji se dobija topljenjem čokolade i margarina u malo ulja.
U koliko želite da štangle budu što vernije originalu, pre nanošenja glazure kolač premazati slojem meda.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Snikers štangle
Potrebni sastojci:Za glazuru:
- čokolada (150g)
- margarin (100g)
- par kapi ulja
Priprema:
Sjediniti vodu i šećer, pa kuvati dok voda ne proključa. Kada se šećer otopi, dodati margarin i čokoladu i mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
Kikiriki i keks iseckati na manje komade pa sjediniti sa prohlađenom smesom.
Dublju tepsiju nauljiti, pa u nju presuti smesu pa poravnati. Sačekati da se stegne pa preliti glazurom od čokolade koji se dobija topljenjem čokolade i margarina u malo ulja.
U koliko želite da štangle budu što vernije originalu, pre nanošenja glazure kolač premazati slojem meda.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Oblande sa smokvama
Potrebni sastojci:
- velike oblande (4 kom)
- suve smokve (250g)
- mleveni keks (250g)
- sok od pomorandže (200 ml)
- krem šlag od vanile (2 kom)
- puding od čokolade (2 kom)
- margarin (125g)
- čokolada za kuvanje (100g)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGVIZlulOsQo7hA85KGr6k6IIrdcERifWKtu5AHG7YVWdiS4h4cNGEh01KSAhYxZiNRMx6g4G9r2J9wOvRJNB5C1Ryuuk2Vw_I4-F3Pn-ukE2OpO3h6IRts_8CiHJJajbwBXxlzA5otYI/s1600/2f8fd2e8611fe3e9829efddfd61.jpg)
Priprema:
Smokve sameljite na mašinici za meso ili utisnite u multi-praktiku. Mleveni keks prelijte sokom od pomorandže, pa dodati usitnjene smokve. Penasto umutite krem-šlag po uputstvu iz kesice i dodajte masi od smokava. Skuvajte puding i ostavite da se prohladi. U prohladjeni puding dodajte margarin koji sta prethodno umutili i sjedinite s pudingom mešanjem. Dodajte prvoj masi i dobro sve promešajte.
Oblande slažite jednu na drugu i svaku premažite filom. Gornja treba da ostane ne filovana. Oblande pritisnite težim predmetom i ostavite da se stegnu. Otopite čokoladu na niskoj temperaturi sa kašikom ulja pa prelijte gornju oblandu. Kada se glazura stegne secite na kocke.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
Škotski kolač
Potrebni sastojci:
- jaja (6 kom)
- žuti šećer (250g)
- putera (250g)
- marcipana (50g)
- brašna (350g)
- kašičica soli
- kašičica praška za pecivo
- suvo grožđe (600g)
- kandirane kore pomorandže (75g)
- četiri kašike ruma
- kašika marmelade od pomorandže
- oljuštenih badema (100g)
- puter i mlevena plazma
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHjQbO3vJUwf2S8eknyfc1G-RMJJy8xGPAZ5GUVmrp6xR3iQjnpb3l1zB3-eq5nZaBpyfRQlE-mqc0NuSXMPC6XpO7XkTXJQ_rfvM2VT3m-n2SxJZsw5NftH7WhO5RqpupNB3f9tEM74Q/s1600/shutterstock_14401291.jpg)
Priprema:
Duguljasti, četvrtasti pleh namažite maslacem i pospite mlevenom plazmom. Stavite ga na hladno mesto. Rernu ugrejte na 170 stepeni. Odvojte žumanca od belanaca, zatim mikserom penasto umutite žumanca sa maslacem, žutim šećerom i marcipanom. Od belanaca i malo soli umutite čvrst sneg. Brašno prosejte sa praškom za pecivo.
U smesu od žumanaca dodajte suvo grožđe, kandiranu koru pomorandže, rum i marmeladu. Dobro promešajte. Zatim pomešajte prosejano brašno i sneg od belanaca. Dobijenu smesu rasporedite u pripremljeni pleh, odozgo složite polovine oljuštenih badema pa kolač pecite 90 minuta.
Prijatno!
...................................................................................................................................................................
No comments:
Post a Comment