Sunday, November 23, 2014

Slatka užina (10)

Plazma kuglice


 Sastojci:



  • mlevena plazma (200g)
  • šecer u prahu (200g)
  • maslac (200g)
  • tri kašike instant kafe
  • tri kašike konjaka
  • čokolada za kuvanje (100g)
  • mleveni orasi (50g)

Priprema:


U šerpi otopiti maslac, pa dodati šećer u prahu i dobro promešati kako se ne bi stvrorile grumuljice. U dobijenu smesu dodati 200g mlevene plazme, tri supene kašike instant kafe i tri supene kašike konjaka.
 Sve sastojke dobro sjediniti, pa oblikovati kuglice i slagati ih na tacnu. Čokoladu za kuvanje otopiti na pari, pa preliti preko kuglica. Odoygo posuti mlevenim orasima, pa staviti u frižider da se kuglice stegnu i ohlade.
Prijatno!

...................................................................................................................................................................

Krofne sa sladoledom i čokoladom




Potrebni sastojci:

  • ulje (100ml)
  • voda (200ml)
  • sest kašika brašna
  • tri jajeta
  • sladoled od vanile
  • čokolada za kuvanje
  • malo maslaca

Priprema:

U šerpu sipati vodu i ulje, pa staviti na vatru. Kad proključa, skloniti sa vatre i postepeno dodavati brasno, uz neprestano mešanje. Kad se sastojci sjedinei kad smesa postane gusta, ohladiti, pa dodati jaja i umutiti mikserom. 
Dobijenu smesu staviti u špric za kolače, te oblikovati krofnice na plehu prethodno obloženom papirom za pečenje. Peći u rerni na 200 stepeni dok krofne ne porumene.
U međuvremenu otopiti čokolau na pari sa malo maslaca. Kad su krofne gotove, ohladiti, preseći na pola, filovati sladoledom od vanile, pa preliti otopljenom čokoladom.
Prijatno!

...................................................................................................................................................................

Keksići sa brusnicom i pistaćima



Sastojci:


  • brašno (225g)
  • kašicica praška za pecivo
  • šećer (75g)
  • jaje
  • kašicica ruma
  • maslac (175g)
  • seckani pistaci (150g)


Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom i rumom, pa umešati brašno prethodno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati omekšali maslac, pa zamesiti glatko testo. Na kraju ubaciti brusnice i seckane pistaće, sve dobro sjediniti, oblikovati valjak i ostaviti u zamrzivaču najmanje pola sata.
Izvaditi valjak, nožem iseći kolutove, ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje, pa peći u rerni na 180 stepeni oko deset minuta.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Kolač sa kremom



Potrebni sastojci:


  • jaja (2 kom)
  • šećer (dve šoljice)
  • mleko (dve šoljice)
  • ulje (dve šoljice)
  • brašno (dve šoljice)
  • mleveni keks (dve šoljice)
  • prašak za pecivo (1 kesica)
Za premaz:
  • krem od čokolade i lešnika (200g)


Priprema:

Sve sastojke za testo sjedinite. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite testo na temperaturi od 180 stepeni 20-tak minuta. Pečeno testo dok je još vruće premažite sa 200g krema od čokolade i lešnika. Po vrhu pospite mleveni keks. Ostavite da se malo prohladi.
Prijatno!



...................................................................................................................................................................


Čoko-biskvit sa ribizlama



Potrebni sastojci:


  • vanilin šećer (jedna kesica)
  • limun
  • jaje
  • prašak za pecivo
  • čokolada (100g)
  • ulje (dve kašike)
  • brašno (12 kašika)
  • mleko (12 kašika)
  • uje (12 kašika)
  • šećer (12 kašika)
  • šolja svežih ribizli


Priprema:

Penasto umutiti jaje, šećer, ulje, mleko, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. U dobijenu smesu izrendati koru limuna, sve dobro sjediniti, pa izliti u adekvatne okrugle kalupe, prethodno oblene papirom za pečenje. Peći u rerni na 180 stepeni, dok biskviti ne porumene.
Kad su gotovi, biskvite izvaditi i ohladiti. U međuvremenu napraviti glazuru od istopljene čokolade i ulja, pa preliti preko biskvita. Ribizle oprati i poređati po kolačima.
Pijatno!


...................................................................................................................................................................


Posne breskvice


Potrebni sastojci:

  • brašno (600g)
  • margarin (250g)
  • šećer (250g)
  • kesica praška za pecivo

Za fil:

  • čokolada za kuvanje (2 kom)
  • šećer u prahu (150g)
  • malo ruma
  • margarin (250g)

Dodatak:
  • crveni sok (jagoda, malina, višnja, šećer)



Priprema:

Zamesite testo od brašna sa praškom za pecivo, margarinom i šećerom. Pravite kuglice, ređajte ih u pleh i pecite. Kada su ispečene, izvadite ih prohladite i svaku izdubite. Filujte ih i sastavljajte po dve.

Fil:

Izdubljenu masu zamesite s malo ruma i ostavite da odstoji. Posebno umutite istopljenu čokoladu sa šećerom u prahu, margarinom i malo ruma. Sjedinite i filujte svaku polovinu, pa ih spojite. Vrhove breskvica umočite u crveni sok i šećer.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................

Slatke raviole


Potrebni sastojci:
  • brašno (500g)
  • voda (75ml)
  • jaja (2 kom)
  • šećer (50g)
  • džem od kajsija (300g)
  • maslac (50g)
  • malo šećera u prahu
  • malo ulja
 Priprema:

Umutiti brašno, jaja, vodu i maslac, pa rukom oblikovati testo i ostaviti da odstoji pola sata. Potom testo razvući na pobrašnjenoj podlozi. Uzeti šolju ili neki drugi kalup pa pritiskom na testo izvući okrugle raviole. U sredinu staviti džem od kajsija, preklopiti i zalepiti rubove. Viljuškom pritisnuti krajeve kako džem ne bi iscureo tokom prženja. U zagrejano ulje spuštati raviole i kratko  propržiti dok ne dobiju zlatnožutu boju. Kada su gotovi, uvaljati ih u šećer u prahu i poslužiti.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................


Snikers štangle

Potrebni sastojci:


  • šećer (250g)
  • margarin (250)
  • voda (2dcl)
  • čokolada (60g)
  • keks (400g)
  • prženi kikiriki (300g)


Za glazuru:


  • čokolada (150g)
  • margarin (100g)
  • par kapi ulja



Priprema:

Sjediniti vodu i šećer, pa kuvati dok voda ne proključa. Kada se šećer otopi, dodati margarin i čokoladu i mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
Kikiriki i keks iseckati na manje komade pa sjediniti sa prohlađenom smesom.
Dublju tepsiju nauljiti, pa u nju presuti smesu pa poravnati. Sačekati da se stegne pa preliti glazurom od čokolade koji se dobija topljenjem čokolade i margarina u malo ulja.
U koliko želite da štangle budu što vernije originalu, pre nanošenja glazure kolač premazati slojem meda. 
Prijatno!


...................................................................................................................................................................

Oblande sa smokvama


Potrebni sastojci:


  • velike oblande (4 kom)
  • suve smokve (250g)
  • mleveni keks (250g)
  • sok od pomorandže (200 ml)
  • krem šlag od vanile (2 kom)
  • puding od čokolade (2 kom)
  • margarin (125g)
  • čokolada za kuvanje (100g)



Priprema:

Smokve sameljite na mašinici za meso ili utisnite u multi-praktiku. Mleveni keks prelijte sokom od pomorandže, pa dodati usitnjene smokve. Penasto umutite krem-šlag po uputstvu iz kesice i dodajte masi od smokava. Skuvajte puding i ostavite da se prohladi. U prohladjeni puding dodajte margarin koji sta prethodno umutili i sjedinite s pudingom mešanjem. Dodajte prvoj masi i dobro sve promešajte.
Oblande slažite jednu na drugu i svaku premažite filom. Gornja treba da ostane ne filovana. Oblande pritisnite težim predmetom i ostavite da se stegnu. Otopite čokoladu na niskoj temperaturi sa kašikom ulja pa prelijte gornju oblandu. Kada se glazura stegne secite na kocke.
Prijatno!


...................................................................................................................................................................

Škotski kolač


Potrebni sastojci:


  • jaja (6 kom)
  • žuti šećer (250g) 
  • putera (250g)
  • marcipana (50g)
  • brašna (350g)
  • kašičica soli 
  • kašičica praška za pecivo 
  • suvo grožđe (600g) 
  • kandirane kore pomorandže (75g) 
  • četiri kašike ruma 
  • kašika marmelade od pomorandže 
  • oljuštenih badema (100g) 
  • puter i mlevena plazma 



Priprema:

Duguljasti, četvrtasti pleh namažite maslacem i pospite mlevenom plazmom. Stavite ga na hladno mesto. Rernu ugrejte na 170 stepeni. Odvojte žumanca od belanaca, zatim mikserom penasto umutite žumanca sa maslacem, žutim šećerom i marcipanom. Od belanaca i malo soli umutite čvrst sneg. Brašno prosejte sa praškom za pecivo. 
U smesu od žumanaca dodajte suvo grožđe, kandiranu koru pomorandže, rum i marmeladu. Dobro promešajte. Zatim pomešajte prosejano brašno i sneg od belanaca. Dobijenu smesu rasporedite u pripremljeni pleh, odozgo složite polovine oljuštenih badema pa kolač pecite 90 minuta.

Prijatno!


...................................................................................................................................................................

No comments:

Post a Comment